camelle

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dobrovoľníctvo nie je len zachraňovanie veľrýb na Islande

Aspoň ja mám pocit, že slovo "dobrovoľníctvo" evokuje v mysliach ľudí práve toto. Plus možno nejaké demonštrácie pred organizáciami nie práve priateľskými k životnému prostrediu. Ale je to niečo viac.

V prvom rade je to postoj. Tak netypický pre túto dobu. Nepopulárny. Postoj "dám a neberiem". Má to vôbec niekde logiku? Alebo sa skrýva niečo medzi riadkami, z čoho by som predsa len mohol profitovať? Sklamem vás, neskrýva. Ale, ľudia, alebo organizácie, ktoré im chcú pomôcť, nemajú materiálne prostriedky, aby sa odvďačili. A tí ľudia aj cez to všetko pomoc potrebujú.

Pravdepodobne vás táto téma nikdy netrápila. Ale, predsa len, keby ste chceli mať aspoň základný prehľad.. možno vás niečo osloví. (informácie kopírované z oficiálnych stránok)

Amnesty international

Amnesty International je celosvetové hnutie ľudí usilujúcich sa o dodržanie ľudských práv na celom svete.Víziou AI je svet, v ktorom pre každého človeka platia práva zakotvené vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv a ďalších medzinárodných dokumentoch. Slovensko nie je celý svet. Máme sa tu relatívne dobre. Sloboda prejavu, sloboda podnikania, rovnosť pohlaví. Pre nás také bežné. Pre nás. Ale nie pre každého.

AI je nezávislá na akejkoľvek vláde, politickej ideológii, ekonomickom záujme či náboženstve. Nepodporuje ani nestojí v opozícii voči žiadnej vláde ani politickému systému, nepodporuje ani neoponuje názorom obetí, ktorých práva sa snaží chrániť. Zameriava sa výlučne na nestrannú ochranu ľudských práv.

Financovanie hnutia závisí predovšetkým na národných sekciách a miestnych dobrovoľníckych skupinách AI. Amnesty International pre svoju činnosť, ktorá spočíva vo vyšetrovaní situácie ľudských práv a vedení kampaní proti ich porušovaniu, nevyhľadáva ani neprijíma finančnú pomoc od vlád.

 

Momentálne kampane sa zaoberajú absoltútnym zákazom trestu smrti, ľudskými právami v Číne, vyslanie mierových jednotiek do sudánskej provincie Darfúr, zatvorenie Guantanáma (nelegálna utajovaná väznica), Stop násiliu na ženách. A to je len časť.

Všetko sa zdajú byť príliš veľké veci. Pre jednotlivca nedosiahnuteľné. Pre skupinu ľahšie. Nie je to o tom, že teraz súhlasím so všetkými projektami, a ako šialenec bez rozmyslu idem slepo za cieľmi organizácie. Fakt nie. Ale môžeš pomôcť na svojej časti krivky.


UNICEF

U nás pomerne známy. Ano, to sú tí s tými pohľadnicami vytvorenými postihnutými deťmi. Ale to nie sú všetky ich aktivity.

Detský fond OSN je jedinou špecializovanou agentúrou organizácie spojených národov, zameranou na pomoc deťom. Bol založený v r.1946, pôvodne s poslaním poskytnúť pomoc deťom postihnutým v dôsledku II. Svetovej vojny. (United Nations International Children‘s Emergency Fund). Až v r.1953 sa stal trvalou súčasťou štruktúry OSN, nakoľko dovtedy financoval aktivity zo zvyškov fondu určeného na pomoc krajinám zúčastneným vo vojne -(UNRRA.) Jeho pôvodným poslaním bolo pomáhať deťom z rozvojových krajín, žijúcim v extrémnej chudobe.

Každé dieťa má automaticky občianské práva, ako vyplýva z Charty ľudských práv. No nemá možnosť svoje práva presadzovať.

Deti, to najcennejšie, čo máme. Tak si ich chráňme.


INEX Slovakia


Táto organizácia je trošku odlišná od tých predchádzajúcich. Ale dobrovoľníctvo zahŕňa naozaj široké spektrum. Nie je to len ochrana ľudských práv. Môže to byť pomoc v akejkoľvek jej forme. V tomto prípade pomoc krajinám. A nemusia to byť v zásade tie rozvojové. Obyčajné krajiny, s prijateľnou ekonomickou situáciou.

" Cieľom nášho občianskeho združenia je od svojho založenia v roku 1993 združovať mladých ľudí bez ohľadu na národnosť, politickú príslušnosť či náboženské vyznanie.

Aktivity zduženia sú zamerané na osobnostný rozvoj mladých ľudí prostredníctvom mládežníckej mobility, medzinárodného dobrovoľníctva a neformálneho vzdelávania. "

Ľudovo sa to nazýva workcampy. Znie to ako za druhej svetovej. Ale má to veľa do seba. Mixtúra kultúr, zlepšenie jazyka, ktorým sa oficiálne na workcampe hovorí, spoznanie krajiny, voľnočasové aktivity, kontakty v iných krajinách. Hneď máte motiváciu sa do tých krajín vybrať. A máte aj ubytovanie. Ale samozrejme, znova to nie je len o profitoch. Investícia peňazí, času a svojej vlastnej sily. Čo nie je málo.


 

Ľudskosť. Slovo často brané do úst pri výčitkách. A pri tom čoraz viac absentujúce. Spraviť niečo pre iných, aké nemožné. Alebo nie?

 


 



Problémy väčšie než ja | stály odkaz

Komentáre

  1. Takže..
    O AI by som netvrdil, že sú politicky nestranní. Skôr naopak. Plus ich financovanie...ja skutočne neviem, odkiaľ berú peniaze na svoju činnosť. A keď už od niekoho berieš peniaze, tak si mu vďačná a ak si mu vďačná, nemôžeš byť nestranná.

    Okrem toho, zakázať trest smrti nie je podľa môjho názoru humánny počin.
    publikované: 26.09.2007 13:53:11 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014