camelle

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Frázy, ktoré sú silnejšie ako náš pud sebazáchovy

Napadlo ma to najmä pri fráze, ktorú počúvam v poslednom čase dookola. Ono, je to skôr odpoveď ako fráza sama o sebe. Dala by sa aj pomenovať aj reflexom. "Chudnem." A odpoveď permanentne znie: "Ty nemusíš chudnúť! Veď si ako palička!" Vyzerajúc ako anorektička, keď som mala 13, neznamená, že tak budem vyzerať na veky vekov, amen. A týmto ma ľudia neustále iritujú. Pozerajúc sa popritom rádoby úprimne svojimi rádoby udivenými očami, premeriavajúc si ma od najvyššie stojaceho vlasu po špičky prstov na nohách. Verím, že to myslia úprimne. Teraz bez sarkazmu. Aj keď mi už asi minimum ľudí uverí takúto neironickú vetu.  Možno to fakt nie je až také zlé. Ale ani také fajn, aby som pociťovala vnútornú pohodu v hlbine samej seba. Nuž, nech to znie akokoľvek, je to priam ako dáviaci reflex. Kde prstom kdesi povedľa mandlí, respektíve vyvolávacím aktom je len jedna dvojčlenná veta s celkovým obsahom slov jeden. Chudnem. Automatická odpoveď. Veď ľudia, podporte ma. Aj tak už mám v mojej vôli dieru veľkosti zemegule.

Ďalšia, jedna z mojich dlhodobo obľúbených, je klasické "Ako sa máš? ". Uznávam, nie je to tu zrejme také zlé ako v US, kde to je "apendix" pozdravu, ale je to trápny pokus započatia konverzácie. Nutná súčasť svetovo známeho azetu, poprípade stretnutie niekoho po dlhej dobe, s kým sme si nikdy nemali čo povedať, ani si nikdy nebudeme. Alebo to naberá čas, kým v mysli premietame otázky, ktoré nastupujú ako ďalšie. Ak "Čo nové v škole?" "Máš niekoho?" a čo podobne. 11 znakov zo 160. Rokmi som na túto frázu naozaj začala byť alergická.Aj keď sa ma to niekto snažil odučiť tým, že naozaj chcel vedieť, ako sa mám, mám to pod kožou. Nemyslím, že človek vypúšťajúci túto otázku zo svojich pier chce počuť, čo ma trápi naozaj. V 95 percentách by som mu to aj tak nepovedala.

Občas sa zamyslime. Zamyslime nad tým, čo hovoríme. Aby sme sa nestali len akýmsi médiom fráz, ktoré sa nám derú z úst  pri mnohých každodenných udalostiach.

Každodenný život | stály odkaz

Komentáre

  1. hmmm...
    a ako sa vlastne mas? :)
    publikované: 04.02.2008 21:36:15 | autor: ithorry (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vyborne :D
    obligatna odpoved, ktora do bodky vykresluje moje najvnutornejsie pocity. spoko?:P
    publikované: 04.02.2008 21:41:16 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  3. frazy frazy
    ked som bola v anglii, na kazdom rohu ma zdravili "Are u allright?" a ti viac zaujati "How are you?"... po tyzdni mi to zacala byt divne, po dvoch som na tieto dva "pozdravy" chytila alergiu ;)
    jo a ku chudnutiu... ano, aj ja som "anorekticka" podla druhych, ale su to kecy ;) same dobre vieme, kde je toho viac ako by malo ;)
    publikované: 04.02.2008 22:14:30 | autor: laurie (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. .
    a aké otázky kladieš ty pri stretnutí ? alebo uvádzaciu otázku na pokeci ?
    publikované: 04.02.2008 23:47:42 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  5. camelle
    "Nemyslím, že človek vypúšťajúci túto otázku zo svojich pier chce počuť, čo ma trápi naozaj."
    ak o tom budeš rozmýšľať, veľmi pravdepodobne vymyslíš prd. skús to radšej vycítiť, ak nie si úplný kameň. alebo je lepšie paušálne odmietnuť všetko, čo na prvý pohľad vyzerá ako otravné? ako k tomu prídu tí, čo myslia otázku úprimne? pamätaj, že mechanickými pravidlami sa riadia slepí - fanatickí veriaci, palestínski teroristi, štátna administratíva a podobná čeľaď. celkovo ťažká väčšina ľudstva :-)
    ešte jedna nevyžiadaná rada k iritovaniu: nemusíš predsa reagovať na každý podnet. je to strata energie. axi niekto myslí, že chudneš zbytočne, je to jeho vec. máš predsa dve uši, nie? predstav si, ako jeho slová vstupujú do jedného tvojho zvukovodu a vzápätí druhým lahodne unikajú von :-)
    publikované: 05.02.2008 01:38:07 | autor: intwist (e-mail, web, autorizovaný)
  6. cakal som ...
    ze medzi otrepanymi frazami bude aj moje "chces hryza?" ale nastastie vidim ze to ta asi az tak neotravuje :D

    a este som si myslel, ze sem podla tvojej zvycajnej reakcie das aj moju otazku "co ti je? vidim ze ti nieco je ..." ale asi ani ta ta tak velmi neotravuje ... ale aj tak vidim ze ti nieco je ...
    publikované: 06.02.2008 16:58:46 | autor: lux (e-mail, web, autorizovaný)
  7. a este ...
    ty naozaj chudnut nepotrebujes ... ja viem ze to nevyznieva velmi neotrepane ale ako by som to ... ty vyzeras a vzdy si vyzerala tak dobre ze "ja byt na dievcata ..."
    publikované: 06.02.2008 17:00:35 | autor: lux (e-mail, web, autorizovaný)
  8. lux
    fakt, sory, ta ma nenapadla..LEBO TA MA OTRAVUJE! teda ta "co ti je" ked mi evidentne nie je nic, len som zle spala
    publikované: 06.02.2008 18:12:23 | autor: camelle (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. a
    chces hryza mam rada 8-)
    publikované: 07.02.2008 08:43:07 | autor: camelle (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014