camelle

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ja a moj osobny vztah k jazykom I

nezivym, of kors :)
Nie som lingvista. Nemam ani ziadny talent na jazyky. Vsetko si musim potnokrvne vydobyt. Proste mi to nespikuje len tak samo od seba a citim, ze tuto nesparvodlivost musim dat svetu najavo.

Aglictinu sa ucim kolko? Asi desat rokov. Dlha doba, skoro od plienok. Hej, pocikavala som sa dlho :) Na zaciatku som ten jazyk mala rada. Ako krpaty prvak s taskou dvakrat vacsou ako ja som chodievala do jazykovky, spolu so sesterkou. Chodila som tam strasne rada, lebo tam bol ohromne sympaticky ucitel. Vysoky asi dva metre a jeho usmev podobne siroky.Juj. Doteraz to mam v pamati, hravali sme sibenicu, a kricali na seba SSSSSSSSS pri slovesach tretej osoby.

Potom, v skole, sme chvilku mali dceru nasej vyomietkovanej riaditelky, ta bola uzasna. Mlada, kreativna,mila. Take ale neostavaju pedagogmi, samozrejme.

Nuz, dalsia bola Wagnerka. Za chrbtom sme ju ohovarali, lebo bola nadmerne, povedzme, rozvalita. Raz cosi take nasla v listocku, ktory zobrala spoluziakom. Respektive, aby som tu nepokrivovala materialy dolicne, hrali KTO, S KYM, CO ROBILI, PRECO, AKO, KEDY. Poznate, nie? Taka ta harmonika, kde kazdy nieco napise a vyjde z toho kolosalna hovadina. no a vkolonke kedy bolo "ked Wagnerka schudne"..Plakala. Dozvedeli sme sa, ze nadbytocne kila ma z liekov a ze ma nador. Odisla zo skoly. Bola to druha najlepsia anglictinarka, aku som kedy mala. Anglina ma vtedy bavila.


A potom to prislo. Stelesnena katastrofa,ktora fakt neviem ako dosla k drahe pedagoga. Nic, ale nic nas nenaucila. Okej, som naucena hyperbolizovat, ked pisem blogy, dodava to udalosti vacsi spad.Nieco mozno. Ale hodiny boli bez stipky respektu a ona si stihla vytvorit aspon kamaratsky vztah s dislektikom z vedlajsej triedy, z acky. No, a aby som dodala torte ceresnicku, po polroku sa rozviedla a zacala si romanik z byvalym ziakom nasej skoly. Kolko mal? 16? A ona? Tahalo jej na 30? No nic, ved laaaaska nepozna hranic.

Ouka, stredna. Myslela som, ze ma nic horsie nemoze postihnut, ako bola predchodzia spominana. Ale omyl, vazeni, hlboky omyl. Dosla ONA. Zakomplexovana mumia, ktoru som videla usmiat sa raz. Ked pisala spoluziacke patku. Milovala najvacsich hajzlov nasej triedy a neznasala nas, baby. Dokonca raz napisala poznamku spoluziacke, ktora akurat vtedy nebola pritomna na hodine. Jaj,to boli casy. Tak sme ju od nas odstranili.

Potom prisla pani P. Velmi mila, super osobka.Az nato, ze anglicka gramatika je jej mierne, ale fakt len mierne, cudzia. Na otazku preco to tak je mame obvyklu odpoved "Je to tak v kluci" Ahaaa, no jasne, to napisem aj na maturite, dakujem. "nie je zac". Mam fakt pocit, ze v niektorych veciach mam jasnejsie nez ona. Ale cez to vsetko, no mila to persona.


Po tomto lete som konecne zacala byt v tomto jazyku interesovana. Kazdopadne, konecne vyuzivam vyhodu, ze mame doma pomerne casto zahranicne navstevy. Prekonala som barieru, ako som tu uz niekedy pisala.
Takze som si vstupila do seba, zobrala som jazykovku a teraz pokracujem. A na seminari mam chodiaci synonymicky slovnik, kapacitu. To uz je len fajn pocit, ked u nej dostanem dobru znamku.

A, tu A formu mam nedopatrenim. Tak snad aj nedopatrenim zmaturujem.



Každodenný život | stály odkaz

Komentáre

  1. nj
    nase hodiny anglictiny tiez nestali za vela... prilis vela gramatiky, prilis malo improvizacie, konverzacie... takze ma skor stve opacny pripad ako teba.. kiezby s nami vic komunikovali ako riesili gramaticke cvicenia... nj, co uz?! ;)
    publikované: 05.01.2008 11:43:42 | autor: laurie (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. bud spokojna :)
    z toho, co mozem zatial porovnat, si/sme na tom na Slovensku este hodne dobre :) nestretol som sa dosial s vela Rusmi, ktori by ovladali anglicky jazyk nejak dobre, aj ked sa ho ucia uz dlho.. viacero z nich mi povedalo, ze ta ich vyucba na skolach je s prepacenim vyslovene o hovne a aj ked sa ucia dlho, nic sa nenaucia (inac, na univerzitnom oddeleni pre zahranicnych studentov som sa po anglicky nedohovoril vobec, ale to som mohol mat len smolu na uradnicku, ktora ma vybavovala..), pricom dost casto je to ich jediny cudzi jazyk (mam viacero spoluziakov - na medzinarodnych vztahoch! - ktory sa druhy jazyk zacinaju ucit prvy raz v zivote).. dovodov moze byt viacero - vysoka miera samostatnosti ruskeho jazyka (preklady knih so slovenskymi - co do poctu, do kvality zatial neviem posudit - sa tazko porovnava, ale kazdopadne maju bohatu dostatocnu vlastnu literarnu tvorbu.. to iste plati o filmoch (specialne posledne roky su omg prepchate ruskou produkciou :)) a pre IT vseobecne - na takom runete napr je uplne vsetko co taky Rus moze potrebovat), vdaka comu ich nic nejak extremne netlaci do toho naozaj sa cudzi jazyk ucit a pouzivat ho, sami sa skor citia a vlastne zrejme aj su v postaveni, ked sa cudzinci skor ucia ich jazyk :) samozrejme to neplati pre vsetkych, ale myslim, ze pre drvivu vacsinu, kazdopadne je to problem viacerych "velkych narodov" imo.. preco som to vlastne vsetko pisal :) - povzbudit ta, ze zdaleka na tom nie si zle :) mali by sme byt radi, ze sme sucastou takeho maleho naroda, ktory si so svojim jazykom nevystaci :) (inac, ta vyucba, to ti je diskutabilna vec.. drviva vacsina mojej znalosti anglickeho jazyka imo pochadza z pouzivania pocitaca (hry, programy vseobecne, internet), pozerania filmov, pocuvania hudby mozno..) aj ked aspon nejaky zaklad pre to vsetko som si zrejme v skole osvojit musel :))
    publikované: 06.01.2008 08:09:03 | autor: Havelock (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. No..
    Ja som si dlho myslel, že nemám talent na jazyky. Ale prišiel som na to, že som jednoducho preukrutne lenivý a na to, že som nikdy nesedel nad knihami angličtiny viac ako pol hodinu týždenne to nie je také príšerné.
    publikované: 07.01.2008 10:00:10 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014