camelle

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Má nado mnou nebezpečnú moc

...a to aj napriek tomu, že som ju dlhé roky ignorovala..
Stačí, keď počujem jedno slovo, hoci je to aj "putain" a slová významu príbuzného, a som na mäkko. Bezbranne. neovplyvniteľne. Som obeť ľúbozvučnosti.Tento starý jazyk s bohatou históriou ma jednoducho dostáva. Postupne, nenápadne, jednotlivými krôčikmi som stále bližšie k jeho podstate.

Zhluky slabík, plynutie a prechádzanie zo slova do slova ako jedna vlna rozbúreného mora do druhej. Splývajú v nežnom jedinečnom súzvuku.

Začala som sa ju učiť, ako som prišla na strednú, štyri roky. Zo začiatku mimoriadne interesovaná, no interes niekedy nestačí. Najmä, ak sa v procese učenia sa vyskytne pseudopedagóg. Tak postupne zo mňa opadávali všetky vrstvy zaujmu. Ale vedela som, z čoho sa skladá "magnetoscope" a že Thierry Lazure sa rád chodí bicyklovať do "Bois de Boulogne". Ale na druhej strane som na tých hodinách prečítala väčšiu časť Pratchettových kníh vrámci môjho čitateľského záchvatu. Treba vidieť pozitíva.

Každopádne, cez leto som sa znovu stala laickou nadšenkyňou. Spoznala som zopár francúzov, naučila sa výrazy, bez ktorých sa nepohnem, ako "baise moi" či spomínané "putain". Večne popísané papierové obrusy pokryté našimi grafickými neoceniteľnými výtvormi, ktoré by dnes určite mali napopísateľnú hodnotu. Ak by teda neskončili v koši, samozrejme.

Začala som snívať. Zvyknem. Kým sa nenájde niekto, kto mi moje sny rozdrví na márne kúsky a ešte si do mňa kopne. Univerzita vo Francúzsku. Dám si nepovinnú maturitu, aby som sa prinútila. Veľa ľudí to tak zvládlo, keď sa do toho poriadne zakuslo. Nuž, neboli financie na jazykovku, a rodičia boli, samozrejme, proti. Niekedy je nepríjemné mať racionálne rozmýšľajúcich rodičov. Tak som si sen rozfúkla sama. Za podpory zvonka.

Nuž, ale nevzdávam sa, dala som si dve vysoké školy v Bratislave, kde budem mať tento jazyk na prijímačkách a moja súčasná lektorka je skvelá osoba, vydatá za Francúza, ideálne. Len škoda, že o mesiac rodí. Potom už bude len na mne, čo urobím aspoň s globusom mojho sna, keď už nebude celá zemeguľa.

Dúfam, že niekedy budem môcť dosnívať aspoň nejaký z mojich snov.

Úvahy | stály odkaz

Komentáre

  1. ach
    po francuzsky sice neviem, ale Francuzsko si ma omotalo pekne okolo prstika... do zoznamu veci "Co si chcem URCITE zopakovat" pribudla kolonka "Vratit sa do Francuzska" :)
    pekne snivanie, lilinka :)
    publikované: 18.04.2008 09:53:14 | autor: laurie (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014