camelle

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Motýlí efekt

Oficiálna definícia “the butterfly effect” znie: je to výraz, ktorý zahŕňa dojem zmyslovej, senzitívnej závislosti na počiatočnom stave v teórií chaosu. Z malých zmien v počiatočnom stave v nelineárnom dynamickom systéme môžu vyvstať veľké variácie v dlhodobom správaní systému. Tento výraz vykresľuje ideu, že motýlie krídla môžu vytvoriť malé zmeny v atmosfére, ktoré v konečnom dôsledku zapríčinia tornádo.”

 

Zaujímavé, nie?

 

Vlastne som si to celé uvedomila po uzretí filmu práve s týmto názvom. The butterfly effect. Mala som predsudky, veď kto by nemal, keď je v hlavnej úlohe zajačik Demi Moorovej Ashton Kutcher. Ale ani on nezlyhal, tento film nesprznil. Toto dielo vo mne zanechalo hlbokú ryhu. Možno preto, že mám rada veci a filmy, ktoré sú nekonvenčné. Majú svoju špecifickú iskru. Spracovaním ho radím medzi  Memento a 21 gramov. Spočiatku sa nám zostrihy môžu zdať chaotické, ale keď ich vidíme druhý krát, všetko do seba dokonale zapadá.

 

V skratke, v deji sa dostávame do detstva chlapca, Evana, a jeho troch kamarátov, s ktorými vyrastal. V jeho živote je niekoľko zlomových okamžikov, ktoré ovplyvnili beh jeho života. V dospelosti zisťuje, že má po otcovi schopnosť sa skrz svoje denníky vrátiť do týchto zlomových situáciách a konať inak. Urobí tak niekoľkokrát, pretože vždy to má ďalekosiahle následky, ktoré sa nejakým spôsobom vykoľaja zo života bežného človeka. Zaujímavý je aj záver filmu, ktorý ale nebudem prezrádzať pre prípad, že by som vás niektorých navnadila, aby ste si ho pozreli.  Ale..brali by sme takú možnosť, nie? Z každej strany počuť lamentácie: Keby som vtedy a vtedy urobil hento a ono, celý môj život by vyzeral inak...


 


 

 
Táto idea v sebe nesie hlbokú pravdu. Človek, tvor prostoduchý, si často neuvedomuje, čo všetko môže urobiť možno jediným slovkom, jedinou vetou, jediným rozhodnutím, ktoré považuje za nepodstatné. Jediným vzťahom, ktorý nadviaže. Môže zmeniť jeho život. Možno to tu celé hyperbolizujem, ale je to reálne.  Pritom to nemusí byť nič, čo on sám považuje za dôležité. Môže to byť čosi “by the way”.

 

A práve tento film ma nad týmto prinútil rozmýšľať. A zvažovať. Viac ako doteraz. Jedno slovo, jedna veta, jedno rozhodnutie.....


Filmy, o ktorých sa oplatí písať | stály odkaz

Komentáre

  1. dobry film, videl som...:)
    publikované: 12.03.2007 17:00:48 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ano
    skvely film...
    publikované: 12.03.2007 18:06:16 | autor: jastericka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. znie to zaujímavo..
    keď budem mať viac času, určite si to kuknem.. :)
    publikované: 12.03.2007 18:18:04 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
  4. amidala a kukni
    tiež na Láska nebeská :)
    publikované: 12.03.2007 18:19:51 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  5. publikované: 12.03.2007 18:45:04 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  6. teide!!
    to je jeden z mojich najmilovanejsich filmov :) teda Laska nebeska :)
    publikované: 12.03.2007 19:45:27 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  7. jj
    dobry film, akurat som sa chystala pisat a vcul nemusim :)
    publikované: 12.03.2007 20:00:18 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  8. camelle..máš u mňa puntík :)
    publikované: 12.03.2007 21:57:37 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Re
    Videl som to tak 2 roky dozadu, jeden z tých lepších filmov. Výborný nápad a ani Aston Kutcher mi tam neprekážal. Naopak. Asi si to ešte v blízkej dobe pozriem.
    publikované: 12.03.2007 22:58:47 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Ešte myšlienka...
    Ktovie, ako by sa môj život vyvíjal, kebyže pred rokom a pol nestretnem jedno úžasné dievča....
    publikované: 12.03.2007 23:02:27 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. skvely film
    to je skvely film..a konecne uz viem ako to znelo s tym motylim efektom :D:D..ale k filmu..fakt je to skvely film..dala by som ho na prve priecky(spolu s napr forestom gumpom) ked som ho videla prvy krat bola som ocarena doslova..a vzdy ked mam moznost pozriem si ho znova..ale neprehanam to..su napr filmy ktore mozem pozerat furt dookola a budu dobre ako napr spominany forest alebo a walk to remember..ale toto nie..to by sa opozeralo..ale takto je to dobre..uf som sa rozkecala...
    publikované: 16.06.2008 19:23:23 | autor: yannushka_lp (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014