camelle

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Puzzle, ktoré zapadá

Nikdy som nevedela, ako sa to slovo číta. Vždy to boli pre mňa pucle, až kým sa mi raz sesternica nevysmiala, že je to predsa pazl. But that is not the point.

Moja predstava života je ako puzzle. Účelová, keby jeden kúsok mal len trocha iný tvar, ktorý je potrebný pre zapadnutie susedného, bol by problém. Nevytvárali by komplexný obraz.

Veci sa dejú pre niečo. Jedna pre druhú. Ako raz povedal Baruch  Spinoza, "náhoda neexistuje. ak by existovala tak je to naša nevedomosť alebo omyl." Inými slovami, v budúcnosti budeme vedieť, prečo. Keď budeme poznať súvislosti. Keď budeme vidieť ovocie. Presný tvar susedného kúsku puzzle.

Je to vymedzené, je to načasované. To neznamená nutne fatalizmus. Máme slobodu. Preto to tu tak vyzerá.


Zákutia mojej duše | stály odkaz

Komentáre

  1. camelle
    aj ja som mala problém ako vysloviť správne slovíčko "puzzle" . a tak som si povedala , že bude to na mojej vôli či to vyslovím anglicky , nemecky alebo nakoniec slovensky . inteligenti vôkol mňa to pochopia a tí ostatní aj tak nebudú vedieť o čom kráča .
    postrehla som , že ak sa pozriem na udalosti môjho života dozadu tak skutočne až teraz sa mi vyjasňuje spojitosť medzi udalosťami , ktoré ma postretli . predtým sa mi javili ako niečo "čo ma to preboha postretlo" . a teraz vidím , že majú súvis . neviem či zapadajú presne ako puzzle ale zapadajú do mojej životnej mozaiky . keď to zhrniem tak udalosti sa nám stávajú a majú svoj systém . aj keby sme sa na hlavu postavili a odrážali ušami .
    publikované: 12.07.2008 07:43:03 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hm, tuším to vidím (trochu) inak...
    a to takto: bytie sa mi zdá byť tej povahy, že nech sa stane čokoľvek a v akejkoľvek následnosti, vždy je možné medzi udalosťami nájsť súvislosti, a to nielen medzi tými susednými, ale aj časo-priestorovo najvzdialenejšími.
    a tak si teda myslím, že život sa viac než dvojrozmernému puzzle podobá puzzle N-rozmernému, pričom N je asi veľmi vysoké číslo...
    publikované: 12.07.2008 09:56:54 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. wyslúžilec
    myslím si , že camelle použila slovo puzzle len ako prvok predstavivosti podstaty skladanky . ani ja som pod pojmom puzzle nemyslela na dvojrozmerný tvar konkrétnej skladačky . n-rozmerný priestor je mi dobre známy .
    publikované: 12.07.2008 10:00:48 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Snahou každého jedinca je obyčajne vytvoriť zo svojho života
    ideálny obraz svojho bytia. Ak sa to darí, je to aj v dôsledku toho, že sa snažíme podobne ako pri puzzle nájsť si tu správnu polohu, riešenie... aby všetko dokonale zapadalo a tvorilo aspoň podľa nás ten ideálny obraz. Život pripúšťa niekedy pozzle nášho bytia upravovať, obrusovať, aby dosadli tak, ako je to ešte únosné pre naše vedomie.
    publikované: 12.07.2008 10:12:21 | autor: maco (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. wau
    lil, viem, ze to nie je celkom k teme, ale prave som si otvorila balik z posty a bolo v nom velke puzzle...a potom som otvorila Tvoj blog. :)

    Ten citat od pana Barucha sa mi paci, musim nad nim premyslat, asi to nepovedal len tak z brucha. :)
    publikované: 12.07.2008 12:24:40 | autor: sofa (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. :)
    vidim, ze niekto sa tu snazi tahat za slovka, wysluzilec :) urcite som to nemyslela 2 rozmerne, myslela som to vsetkymi moznymi rozmermi, a mozno nejde len o tu susednu,aj o tie dalej..ide o to, ze vsetko ma svoj dovod, len ho nemusime vzdy vidiet..
    topas: presne..
    sofa: rozmyslaj :)
    publikované: 13.07.2008 01:28:44 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  7. :)
    Ja to volám doteraz pucle :)
    publikované: 13.07.2008 21:46:09 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014