camelle

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Je nenormálne, keď pre mňa stromček neznamená ekvivalent Vianoc?

som naozaj ja tá divná?!
Za posledný týždeň som dvakrát bola označená za divnú. Alebo za jehovistku. A to pre jeden závažný fakt v životoch mnohých ľudí. Že pre mňa stromček v období Vianoc nie je dôležitý. Už sa z roho stala určitá fráza: "Čo dostaneš pod stromček?" Ono, vytrhnuté z kontextu to znie mierne smiešne, nie? Alebo aspoň minimálne nezmyselne.

Tento zvyk je tu skoro 400 rokov, nevieme, z ktorej krajiny tento bizarný zvyk prišiel. Nevie sa odkiaľ, prečo, ako.. Ale hlavne že to je. Skalopevná tradícia. Tradícia pre tradíciu. Nič proti, len už naozaj nemám energiu vysvetľovať, že pre mňa má stromček nulový význam. Nemám na to argument, ale myslím, že by mi na to nikto nemohol rovnako dať ani racionálny protiargument. Jednoducho je to niečo, "čo sa robí".

Keď som bola menšia, škrelo ma to. Ani neviete, ako strašne.Ten pocit, že zase raz je u nás niečo iné, ako v miliónoch domácností, bol neznesiteľný. Na jedny Vianoce som si ho vydupala, teraz už nebohý dedo ho vyťal zo svojej záhradky. Bol nestabilný, ihličie sme mali po celom dome, ozdoby z neho padali, ale bol. A ja som mala široký štrbavý úsmev celý deň.

Ale, naši robili vždy všetko pre to, aby mi zachovali určité ilúzie. Poznáte povedačku, že keď nebudete celý Štedrý deň jesť, uvidíte zlaté prasiatko? Ha! Tak ja som ho videla. Mala som tú životnú skúsenosť ako jedna z mála. A keby ste chceli vedieť, kde sa celý ten čas skrýva, je to v našej šope. Aj ma vtedy napadlo, že sa nápadne ponáša na moje plyšové, len bolo trocha viac svetlé (osvietené baterkou) , ale nikto ma nemohol presvedčiť,že je to hlúposť. Proste je to tak, a basta.

A to ani nebudem hovoriť, že na Santa Clausa (nie, u nás nenosil darčeky Ježiško, tomu, aké je to dehonestujúce, by som musela venovať )další celý blog) som verila do svojich asi deviatich rokov. Písala som listy, ktoré som nechávala na balkóne, altruisticky som myslela na všetkých členov rodiny (mám v živej pamäti ako som si priala kuchynskú linku pre babinu, a za svet som nemohla pochopiť čo to tá kuchynská linka je) a bola som sladko a detsky naivná. Do krvi som sa hádala so sesternicou, že on predsa musí existovať, no way, že nie. Tak mala pravdu. No a čo.

Každopádne, u nás sa na tradíciách nikdy príliš neliplo. Naši vždy celý ten cirkus robili kvôli nám, deťom. A tak teraz, keď sme už všetci dospelí, nám stačí vetvička, vôňa jedinečnej kapustnice, a kráľovský výber vianočných koláčikov. A sme si bližší ako kedykoľvek inokedy. A k tej blízkosti nám naozaj nechýba nejaká drevina, vážení, o tom Vianoce naozaj nie sú, tak ma skúste pochopiť, a nepozerať na mňa ako obyvateľa mesiaca Phobos. Máte pomýlené hodnoty.

Keď tak o tom takto píšem, začína mi byť ľúto, že prvýkrát nebudem na Vianoce doma..



Problémy väčšie než ja | stály odkaz

Komentáre

  1. pokial
    mas pekne vianoce aj bez stromceka, preco nie? mne stromcek a vsetko, co k tomu patri, vytvara taku tu pohodovu vianocnu naladicku, kedy ma absolutne nic netrapi a uzivam si pokoj so svojou cholerickou (ale zlatou a jedinecnou) rodinkou ;) nie si z inej planety, vianoce skutocne nie su o stromceku... a o tom, co pod neho dostanes... mne by vsak osobne chybal ;) tak ako vyzdoba, vianocna vecera, hadka medzi sestrou a ocinom :P a pod... to su moje tradicie, ktore chcem mat na vianoce... krasny let do dublina inak ;)
    publikované: 10.12.2007 22:28:28 | autor: laurie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Vianoce, ako sviatok narodenia Krista
    sa začsali sláviť už v štvrtom storočí v Sýrii.
    Ten stromček, je vlastne odkazom na drevo kríža, na ktoré bol Kristus neskôr pribitý... čiže Narodenie, ako predzvesť Vykúpenia cez Ukrižovanie...

    Súhlasím s Tebou Camelle, že pôvodný obsah Vianoc už pozná málokto. Podoba stromčeka nadobudla celkom iný rozmer... tešíme sa z darčekov a darov, ktoré pod ním nachádzame....namiesto z toho malého dieťaťa, ktorý priniesol svetu oslobodenie od dedičného hriechu.

    Tiež nevidím dôvod, prečo by mal byť stromček tým jediným a najlepším symbolom Vianoc, keď vianoce už dávno prekryli nové symboly dneška...
    Je lepšie ho nemať, ako mať ho len pre pocit akejsi ilúzie, o ktorej píšeš...
    publikované: 10.12.2007 22:43:16 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. veľmi pekné :)
    A akože nie si divná, si divná. Veď ty vieš, ako to myslím :)
    publikované: 11.12.2007 11:19:54 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. zelenarusalka
    ano? ja som si vyhladavala na internete a nic take mi to nevyhodilo..len toto:
    Začali to

    nemeckí remeselníci

    Prvý vyzdobený vianočný stromček sa objavil v šestnástom storočí v Nemecku. Vyzdobili ho remeselníci, aby urobili radosť svojim deťom. Postupne sa tento nový symbol Vianoc rozšíril do okolitých krajín - Švajčiarska, Francúzska, Nórska, Dánska, ale aj Anglicka a Ameriky. Prvé

    zdobené stromčeky boli spoločné - chystali ich v cechových budovách, nemocniciach či na dvoroch panovníkov. Do súkromných príbytkov sa rozšírili až oveľa neskôr, a to hlavne do rodín remeselníkov, mešťanov

    a štátnych úradníkov. Pôvodne bol tento zvyk čisto mestský. Aj keď v polovici 19. storočia bol už vianočný stromček počas sviatkov v mestách udomácnený, nestal sa hneď ľudovým zvykom aj na vidieku.

    kazdopadne, dakujem, ze ma chapete :)
    tradicia pre kazdeho znamena nieco ine..pre niekoho (lel) to mlže znamenať aj ozdobovanie stromčeka, nie že nie. je to celkom osobná vec rodiny, jednotlivca..
    publikované: 11.12.2007 16:35:29 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  5. jasne
    musim povedat, ze som okrem nadpisu zatial nic neprecital, ale ano, je to normalne, tu vsade okolo ich je plno a momentalne znamenaju novy rok a nie vianoce ;p
    publikované: 13.12.2007 22:05:27 | autor: Havelock (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014