camelle

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Všichni moji blízcí

Smrť je všade. Áno, viem. Camelle, mysli pozitívne. Nebuď taká depresívna. Bla bla bla.

Posledné články ma donútili zamyslieť sa nad mojimi starými rodičmi. Dedko mi už nežije ani jeden. Donedávna to boli moje najväčšie straty.

Dedka z otcovej strany som nepoznala. Zomrel v tisícdevätstoosemdesiatomdruhom. Šestdesiatnik. Všetci o ňom hovoria, aký bol skvelý človek. Koľko dokázal, ako to vedel s ľudmi. Bohužiaľ, to je jediné čo viem. Raz sa ho spýtam viac.

Dedko z maminej strany. Dedino. Keď  zomrel, mala som 11. Nemala som s ním úzke puto, ale mala som ho rada. Keď mamka chodievala na dlhšie preč, nechávala ma u babiny a deda. Teda, hovorievalo sa, u babiny. Mala miernu dominantnú výsadu. Mierne dosť. Nemám naňho veľa spomienok. Len zopár.

Ako, keď som došla, otvoril svoju veľkú skriňu priamo pod poličkami a daroval mi nejakú zo svojich guličkových voňaviek. Mužských, ale nie je to malému dievčaťu jedno? Tešila som sa z nich. Občas mi náš pes nejakú z nich zožral, ale dedino mi vždy dal ďalšiu.

Krásne kreslil. Aj ja, keď som bola u nich, som veľa kreslila. Kreslil mi Brunhildu. Väčšinou Brunhildu v potoku.

Nerada som k nim na dlhší čas chodievala. Babina mala nastolený svoj vojenský režim, ktorý bolo neradno porušovať. Pamätám si, ako som uplakaná došla zo školy, na ďalší deň sme mali doniesť razítka urobené zo zemiakov. Dedo ich urobil. Boli super.

Bol introvert, miloval Beethowena. Vášnivý vinohradník. Filozof. Mal strašne rád ich lenivého psa. Predžúval mu jedlo.

A viem, že ma mal rád. Boli sme s ním posledny deň jeho života. Jeho pohreb bol pre jedenásťročné dieťa traumatizujúci.


A tak mi po tom všetko vyvstáva otázka. Čo tu má na tomto svete zmysel, keď to nie je matéria, keď to nie sú peniaze? Sú to vzťahy, budované celý život? Vo vzťahu vždy jeden prvý umrie. A druhý trpí. Pre čo sa oplatí žiť?

Zákutia mojej duše | stály odkaz

Komentáre

  1. :-)
    Prečo sa oplatí žiť? asi pre tie okamihy, keď sú ľudia spolu a sú šťastní, keď si majú čo dať a ... možno pre zážitky a neskôr keď sa človek pominie pre spomienky, pre stopu, ktorú v nás zanechali...
    publikované: 10.07.2008 21:30:24 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. všetko príliš pominuteľné..
    vzťah dvoch ľudí na hocijakej úrovni je úžasná vec, ale keď odíde..spomienky nestačia..a toto mi nikto nevyhovorí..spomienky sú príliš málo, a tá bolesť, že ich už nikdy nebude viac, je strašná..

    publikované: 10.07.2008 21:36:31 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  3. camelle
    nie je dobré umárať sa tým, že nejakí ľudia tu nie sú sami, je to sebatrýznenie duše, určite to má svoj význam,...veľmi dobre ti rozumiem - už nemám ani rodičov, ani tých starých - zostali mi len spomienky, a na niektorých len veľmi matné - ale tie spomienky mi nikto nevezme, ani tebe,..treba spomienky v dobrom oživiť - príjemné spomínanie O_ô
    publikované: 10.07.2008 21:49:31 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  4. zit sa oplati pre zivot
    joj :)
    publikované: 10.07.2008 21:56:19 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Žiť sa oplatí
    pre každý jeden okamih :-)
    publikované: 10.07.2008 22:02:19 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. zit sa oplati
    aj pre spomienky na tych ktori uz nie su. ako som pisal na blogu :) proste ja sa pri spomienkach na nich usmievam :)
    publikované: 10.07.2008 22:08:37 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  7. ja to vsetko chapem..
    aj ked si nepomozem, mi to znie trocha frazovito..
    Len mi to pride, ze sa zenieme za niecim, co aj tak dosiahne svoj koniec a bude prec. Mozno len prilis premyslam o smrti, ktora sa pre mna stala sucast zivota.
    Mam pocit, ze je mi skoro jedno, ci odidem teraz, ked mam 19, alebo ked budem mat 80..Vysledok vzdy rovnaky..ak ma chapete..
    publikované: 10.07.2008 22:31:04 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  8. nie je rovnaky vysledok
    proste nie je :) kua :)
    publikované: 10.07.2008 22:34:48 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  9. silny argument
    neviem ako ho prebijem :)))
    publikované: 10.07.2008 22:41:19 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  10. camelle
    neprebijaj ho ;-)
    pozri sa na svet... ten ti da odpoved...jedna prechadzka po meste a dostanes odpovedi az az...
    publikované: 10.07.2008 23:15:18 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Cam
    Pozri sa. Všetko má nejaký význam. A rovnako má všetko svoj zmysel. Zamýšľaš sa nad vecami, nad ktorými je zbytočné sa zamýšľať. Pretože na nič prevratné neprídeš, rovnako, ako na nič prevratné neprišli všetky tie miliardy ľudí pred nami.
    Podľa teórie by som ja ako neznaboh mal všetky tieto veci znášať oveľa ťažšie. Sama si napísala "Raz sa ho spýtam viac." Ja sa už ľudí, ktorí umreli, nič nespýtam. Proste sú mŕtvi a nič s tým nenarobím. A žijem s tým a nezamýšľam sa nad tým, pretože to nemá zmysel. Iba by som upadal hlbšie a hlbšie do depresií.
    Život nám bol daný z nejakého dôvodu a bude nám odobraný takisto s nejakého dôvodu. To je jediná životná istota, že umreme, nikto sa tomu nevyhne. Preto treba život žiť tak, aby som na smrteľnej posteli nezistil, že som ho celý presral filozofovaním o nezodpovedateľných otázkach.

    A čo je zmyslom života? Podľa m§a sú ním potomkovia. To je jediné, čo po drvivej väčšine z nás ostane...a s nimi aj my sami.
    publikované: 11.07.2008 09:40:31 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Cam
    Každopádne ti držím palce a dúfam viac ako ktokoľvek iný, že to zvládneš a že slnko začne svietiť nielen na teba, ale aj z teba. Pretože je inšpirujúce vidieť ťa usmiatu a ubíjajúce vidieť ťa v takýchto stavoch.
    publikované: 11.07.2008 14:24:09 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014