camelle

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

To najnežnejšie

Venované všetkým mojim synovcom, Bobovi, Bobkovi aj Džejovi..
To najnežnejšie je držať v náručí dieťa. Krehkú bytosť, ktorá ešte len jedným prštekom vstúpila do tohto veľkého skazeného sveta a stelesňuje čistotu, nevinnosť. Nechápe a nepotrebuje chápať. Pozoruje. Počúva. Opakuje. Vymýšľa si vlastné slová, vlastné postavy, iných nazýva menami rozprávkových postáv. Je bezstarostné. Je oceňované za každú maličkosť, ktorá ho posunie o schodík ďalej v jeho vývoji, v jeho jednoduchom živote. Je nesebestačné a zároveň tak milo závislé. Občas únavné, no častejšie potešujúce. Obdarujúc okoložijúcich svojím úsmevom si preplávava svojou existenciou.

Objavuje. Je fascinované. Jeho fantázia je závideniahodná. My v jednej veci vidíme len tú konkrétnu jednu vec. Sme takí obmedzení. Dieťa v nej vidí ďalších desať potenciálnych vecí, ktorými by mohla byť.

Chce byť najmúdrejšie. Rado poúča. Najmä dospelých, je hrdé, keď môže opraviť dospelého.

Vie rozprávky naspamäť. Opraví ťa, keď  vynecháš jedno slovo z 250stranovej rozprávky. Celé rozhorčené, ako si to môžeš dovoliť. Z jeho obľúbenej rozprávky. Toľké znesvätenie.

Je to úžasné stvorenie, vždy a znova žasnem. Len škoda, že dospelí často nevedia alebo nechcú byť rodičmi hodnými počiatočnej čistoty svojich detí. Ničia v nich ich nevinnosť a ich krehkú ľahkosarozsýpajúcu dušu. Neviem, aký budem ja raz rodič, ak ním raz budem. Čo im odovzdám v dnešnom svete bez viditeľných hodnôt? A takto začína známy kolobeh, v ktorom žijeme.

Jediné, čo im môžeme odovzdať, je láska. Bezhraničná, rodičovská. A nečakať nič späť. Čisté klišé. Ale zrejme jediné zaberá.



Zákutia mojej duše | stály odkaz

Komentáre

  1. zboznujem pozorovat deti...
    su uzasne...fakt...krasny clanok:)
    publikované: 05.04.2007 22:17:49 | autor: jastericka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. dakujem:)
    .
    publikované: 05.04.2007 22:21:23 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  3. deti sú..
    hrozne roztomilé :) obdivujem ich gymnastické kúsky i žvatlanie :) je nádherné ich pozorovať a byť súčasťou ich života :))
    publikované: 05.04.2007 22:34:01 | autor: Lili (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Lili,
    k tym gymnastickym kuskom - tiez niekedy nechapem, ako synovec dokaze bez problemov urobit spagat, alebo prehodit nohy cez hlavu :))

    a ano, je super vidiet tie natahujuce sa rucky, ze chce ist drobec zo vsetkych ludi prave k tebe..
    publikované: 06.04.2007 09:26:36 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  5. uuuplny suhlas:)
    krasny clanok:)
    veru tvoj starsi synovec je obdivuhodny v tom ze zisti ked vynechas nieco z rozpravky..aj so svojim bracekom su uplne chutnuckii mali anjelikovia=) obcas su mozno certici,ale su proste uzasni.-)
    twoju neterku az tak nepoznam ale myslim ze to bude baba so srdieckom na spravnom mieste:) tiez je hrozne zlatunka..:) oddneska lubim deti este o trosku viac!!:)
    publikované: 10.04.2007 14:54:04 | autor: barborka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ja len ze..
    zatial nemam nijaku neter, iba synovcov ;) ale to nic neubera na fakte, aky je uzasny :)
    publikované: 10.04.2007 15:34:52 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014